Groep 3A

Welkom in groep 3A!

Wij hebben er weer veel zin in dit jaar!

Op deze pagina kunnen jullie lezen en zien wat wij zoal doen in onze klas. We zullen proberen om regelmatig nieuwe berichtjes te posten.

 

Als u wat wilt vragen of doorgeven, stuurt u dan even een e-mail naar ctiehuis@nutsschoolbezuidenhout.nl en kvdlinde@nutsschoolbezuidenhout.nl.

 

Verder is dit misschien handig om te weten: 

 

Gym: Elke week op dinsdag en donderdag van juf Lisa. Op dinsdagochtend beginnen ze direct om half 9 aan de gymles. Het is dan de bedoeling dat de kinderen om half 9 omgekleed in de gymzaal zitten. Op donderdag hebben de kinderen later op de dag gym.

Crea: Elke dinsdag, donderdag en om de 3 weken van juf Joice.

Muziek: Om de week op vrijdagochtend door juf Elisa.

 

juf Claimy is er op maandag, dinsdag en woensdag

Juf Karin is er op donderdag en vrijdag. Juf Karin is op dinsdag extra en werkt dan vooral buiten de klas. 

 

Wij zijn te vinden op de eerste etage, de laatste klas aan de linkerkant (als je voor de school staat). 

Groetjes,
Juf Karin en Juf Claimy

 

 

 

 

BERICHTEN

01 apr 2021 - paasontbijt en afsluiting thema 8
Wat een feest vandaag! Feest omdat Sijmen zijn verjaardag vierde, feest omdat het al een paar dagen zo'n mooi weer was, feest omdat we een lang weekend voor de boeg hebben, feest omdat we weer een nieuw thema afsluiten en feest omdat we eindelijk weer eens een feest met elkaar kunnen vieren!

 

We begonnen de dag met het paasontbijt. Veel kinderen waren extra feestelijk gekleed en bijna iedereen had een goed humeur. Bijna...want een enkeling kwam tot de ontdekking dat je vandaag eigen speelgoed mee mocht nemen, dus die moest even deze teleurstelling verwerken. Dat duurde gelukkig niet lang! Het smikkelen en smullen kon beginnen. Het was iets minder dan voorgaande jaren omdat alles voorverpakt moest zijn, maar het was zeker weten genoeg en eigenlijk voor de juf ook een stuk ontspannender en feestelijker dan het moeten helpen bij of in goede banen leiden van het beleggen van (minimaal) 28 broodjes.

Bij gebrek aan passende paasmuziek had ik wat klassieke muziek opgezet, dat lachend (raar!!!) of mopperend (stom!!!) werd ontvangen. Op de foto's zie je dat sommige kinderen zich direct ontpopten tot dirigent(e), operazanger(es) of balletdanser (es).

 

In de pauze hadden we op het schoolplein toch nog even een bezoekje van de paashaas, dat was leuk. De rest van de dag hebben we gevuld met het vieren van Sijmens verjaardag, het kijken van een film, speelgoedmiddag en het werken in circuitvorm: 7 verschillende onderdelen, waar de lesstof in vorm van spelletjes wordt vormgegeven, en de kinderen draaien steeds door van spel naar spel. 

 

Opnieuw veel dank aan de moeder van Rafael die wederom met mooie spullen kwam voor onze piratenhoek, en Nanno die zijn piratenboot voor een paar weken beschikbaar heeft gesteld. Er is weer volop gebruik van gemaakt!

 

Komende week starten we met het thema kunst, ook altijd een populair thema. Neem eens een kijkje op de webiste van het Mauritshuis of Het Rijksmuseum, als jullie het leuk vinden om thuis ook iets aan het thema te doen. Kunstwerken mogen uiteraard op school getoond worden!


17 mrt 2021 - Afronding thema 7 "de ruimte"
Beste ouders,
Begin deze week hebben wij thema 7, "de ruimte" afgerond. Zoals ieder jaar is dit ons meest succesvolle thema. Ieder kind is betrokken, zo leuk! We willen ook alle ouders bedanken voor het meegeven van thema-spullen: boeken, lego, playmobiel, DVD's, prachtige knutselwerken (Odin!) en zelfs een kerstbal van Jupiter

 

????. We begonnen de dag regelmatig met het bewonderen van weer nieuwe spullen die van huis waren meegenomen. 
Aan het begin van het thema hadden de kinderen veel vragen over de ruimte. We hebben al deze vragen genoteerd (veel!) en in de pauzes educatieve filmpjes gekeken of voorgelezen uit de themaboeken, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan het einde van het thema konden we al deze vragen beantwoorden!
In het bijzonder willen we de ouders van Rafael bedanken. Het speelgoed (de raket, maanwagentjes, de astronauten, etc) EN de spullen voor in het ruimtestation (astronautenkleding, alienpakjes) waren een zeer groot succes! Het is echt jammer dat dit thema niet nog langer duurt.
De ouders van Milou en Louise hebben gezorgd voor een hele leuke afsluiting van dit thema: op de laatste dag trakteerden ze op raket-ijsjes! Dat hadden de kinderen ook wel verdiend naar een week hard werken voor de Cito-toetsen. Ook hiervoor veel dank!
Op de foto's zie je de kinderen smikkelen van het ijsje tijdens het "stillezen". We hebben iedere dag aan het begin van de middag een kwartiertje "stillezen" op het programma staan. Tijdens de kwartier lezen alle kinderen in een bibliotheekboekje op eigen niveau, en leest de juf met een aantal kinderen apart. Het is een fijn, rustig begin van de middag en kinderen genieten hier ook vaak van. iedere dag mogen er ook een paar kinderen op de bank of op kussens in de gang lezen, zodat het "lekker chill" is. Dit thema waren de themaboeken over de ruimte erg geliefd. 
Op het gebied van rekenen zijn we bezig met het splitsdiploma. Dit diploma kun je behalen als je alle splitsingen van 5 - 10 snel achter elkaar kunt benoemen. Een aantal kinderen heeft het diploma al behaald en mee naar huis genomen. De rest van de kinderen moet thuis nog even oefenen. 
Verder oefenen we door met het automatiseren van de sommen onder de 10 (dus op tempo, dit kunnen ze ook oefenen met online rekenspelletjes) en het maken van sprongen van 2, 5 of 10 op de getallen t/m 100.
Bij spelling maken we eenlettergrepige woorden met 2 medeklinkers achter elkaar (zoals melk of kras), en schrijven we woordjes met de ei/ij, of de au/ou. Allemaal in schrijfletters!
We zijn nu gestart met het thema "schat". Dus als kinderen weer spullen hebben waarvan ze denken dat het binnen het thema past (schatkistje, piratenspullen, oude munten) mag dat weer mee naar school. We koppelen hier ook het thema "lente" (natuurschatten) aan. 

17 feb 2021 - we zijn weer begonnen!
Preview foto We zijn al weer bijna twee weken op school maar wat het is fijn om weer met de kinderen te mogen werken. De eerste week was het weer allemaal wennen maar ondertussen zit het ritme er al weer lekker in. 

We zijn begonnen aan een nieuw thema: De ruimte. De poppenhoek is omgetoverd tot een ruimtevaartschip en de kinderen mogen als echte astronauten aan de slag. 

 

Wat is het koud geweest afgelopen dagen! Gelukkig waren de kinderen goed aangekleed zodat er, tijdens het buitenspelen, sneeuwpoppen gemaakt konden worden en sneeuwballen gooien. 

 

In het fotoalbum hiernaast, ziet u de foto's van de eerste dagen.


27 nov 2020 - thema 3 en 4
Het is alweer een tijd geleden dat we een stukje op de website hebben geplaatst, vanwege technische problemen. Inmiddels hebben wij thema 3 al weer afgerond en ook thema 4 is bijna klaar. Oefenen jullie thuis nog steeds goed met het rijtjesboek?

 

Uiteraard oefenen we veel in de klas, maar u kunt uw kind helpen door ook thuis samen de rijtjes te lezen. Deze rijtjes zijn erg belangrijk, want uw kind leert hiermee secuur en op tempo te lezen. Dit hoeft echt niet elke dag, maar 2x per week 5 of 10 minuutjes helpen zeker om het automatiseren van de letters en woordjes goed op gang te brengen.

 

Indien u de gekopieerde rijtjesboeken kwijt bent, kunt u ze ook vinden op de groepspagina van groep 3b. De rijtjesboeken staan daar op een aparte pagina (zie rechts op deze site).

Thema 3 stond in het teken van "het restaurant". Dus was onze huishoek ook omgetoverd tot een restaurant, waarbij de kinderen zich ook goed aan de etiquetten moesten houden. Inmiddels is de huishoek omgetoverd tot het huis van sinterklaas. Het thema "Op wielen"(in het teken van hulpdiensten) komt hierdoor iets minder tot zijn recht, want alle aandacht gaat nu naar sinterklaas. We zingen en dansen veel sinterklaasliedjes, we hebben allerlei sinterklaasspelletjes in de klas en de kinderen spelen graag sinterklaas en piet in de huishoek. Het is hartstikke gezellig!
Op de foto's ziet u kinderen op tafels staan. Op deze manier proberen we de dagelijkse leeslessen af te wisselen. Tijdens het lezen van het rijtjesboek mochten ze bij rijtje 1 op de grond zitten, bij rijtje 2 op de stoel, bij rijtje 3 op de tafel zitten en bij rijtje 4 op de tafel staan. En dan de bladzijde weer opnieuw vanaf de grond...De les op het plein was een spellingles in tweetallen. Om de beurt rent er een leerling naar de andere kant van het plein, zoekt daar een spellingwoord en onthoudt deze, rent terug en samen schrijven ze het spellingwoord in hun schrift. Daarna is de ander aan de beurt.
Naast al dit werken hebben we ook 2 vrijdagen met andere groepen geknutseld: 1x met de andere groep 3 en 1x met de kinderen van groep 5. Zo leren ze ook andere leerlingen kennen in plaats van alleen maar de eigen klasgenoten. En sommige kinderen hadden het geluk met hun broer of zus te kunnen knutselen!
Met rekenen zijn we momenteel veel aan het splitsen. Bijvoorbeeld met pepernoten. Je hebt 10 pepernoten. Er liggen er 4 op tafel, hoeveel heb je dan in je hand verstopt? Dit splitsen moet gedurende groep 3 geautomatiseerd worden voor de getallen 1 t/m 10. Geautomatiseerd betekent dat kinderen zonder nadenken direct weten dat 4 en 6 samen 10 is. De fase van automatisering bereik je door veel te herhalen. Dit is een voorbeeld van een spelletje dat je thuis ook vaak kunt doen.

16 okt 2020 - afsluiting thema 2
Deze week hebben we teham 2 af kunnen sluiten met een prachtige herfstwandeing. De kinderen waren reuze-enthousiast, ze begonnen in de ochtend op het schoolplein al met het verzamelen van hun herfstschatten. In de middag gingen we, gewapend met (zelfgemaakte en echte) verrekijkers, loepen en een zoekkaart, op avontuur. Overal in het bos hoorde je enthousiaste kreten van kinderen die iets moois hadden ontdekt.

 

Op de foto's kun je zien dat er ook hard gewerkt. De kinderen hebben deze week een reken- en een spellingtoets gemaakt. Na de vakantie wordt de leestoets van thema 2 afgenomen. Het is altijd goed om het rijtjesboek nog een keer door te lezen met uw kind. Als u de gekopieerde versie niet meer kunt vinden, kunt u op de groepspagina van groep 3b een link vinden naar de rijtjesboeken. Op hun groepspagina staan ook tips hoe je het lezen met het rijtjesboek wat afwisselender kunt maken. Ook kunnen de kinderen thuis oefenen met de software van zowel Lijn 3 als van Wereld in Getallen. Dit kan via thuis.basispoort.nl.

 

We hebben ook met elkaar een informatieboek gemaakt over "de boom". Eerst gingen we bestuderen wat de kernmerken en de verschillen zijn van een prentenboek versus een informatieboek. Daarna zijn de kinderen zelf gaan bedenken wat ze dit thema voor nieuws hebben geleerd, en hebben hier een illustratie (moeilijk woord!) bij gemaakt. Daarna moesten ze er ook nog een zin bij bedenken. En dat is ook best lastig, want wanneer zijn losse woorden nou eigenlijk een zin?

 

Na de vakantie beginnen we aan het thema "smakelijk eten". De kinderen leren daarin van alles over het restaurant: hoe ziet een menukaart eruit, wat is een voor-, hoofd-, en nagerecht, en wat zijn de etiquette-regels? Als de kinderen zelf thuis iets hebben dat hoort bij een restaurant (een menukaart bijvoorbeeld), dan mogen ze deze mee naar school nemen.

 

Maar eerst allemaal een fijne vakantie, rust goed uit en blijf gezond!


09 okt 2020 - thema 2 en kinderboekenweek
Er is veel gebeurd de afgelopen twee weken.Op woensdag 30 september was de start van de kinderboekenweek. Voor de opening hadden we een klein toneelstukje, uitgevoerd door leekrachten,over de ontsnapping van Hugo de Groot uit slot Loevestein. Daarna hebben we het lied van Kinderen voor Kinderen 'En Toen?' gezongen en gedanst.

In de gang van onze klas hebben we een mooi kasteel waar we om de beurt in mogen spelen. Ook hebben we ineens raampjes van glas in lood. We hebben ook een woordweb gemaakt en samen vragen bedacht die we graag tijdens dit thema beantwoord willen zien. We gaan op zoek naar de antwoorden door in de meegebrachte boeken te snuffelen. Er zijn ook boeken uit de bibliotheek gehaald.

Op vrijdag 2 oktober dingen we "chill voorlezen". De kinderen uit groep 8a hadden zelf een prentenboek uitgekozen, en kwamen de kinderen uit onze klas ophalen om voor te lezen op een zelfgekozen "chill plekje"in de school. De kinderen uit onze klas kregen van de juf een zacht kussentje om op te "chillen". 

 

Onderhand hebben we bij lijn 3, onze leesmethode, het onderwerp "de boom". De kinderen leren van alles over de verandering van de boom in de herfst, de verschillende bomen en bijbehorende bladeren en vruchten/noten/zaden en nog meer. De kinderen hebben zelf ook mooie herfstvondsten meegenomen, waardoor we vandaag met kastanjes en wol een spin hebben kunnen knutselen. Dit deden we weer samen met groep 8a, zodat iedereen een eigen maatje had die kon helpen. 

 

In het foto-album ziet u heel wat foto's. Van de opening van de kinderboekenweek, van het chill voorlezen, van de knutselles met groep 8a, een paar foto's van de schrijfdans (het maken van een Kringelidongdier),  en van het leesparcours op het plein. Bij het leesparcours (samen met groep 3B) was er een route uitgezet op het plein (gele pijlen). De kinderen moesten dit parcours volgen, waarbij ze steeds een nieuw woordrijtje (met woordjes uit het rijtjesboek) tegenkwamen. Dit woordrijtje moesten ze dan hardop lezen, terwijl een leerling uit groep 8b controleerde of het goed was, voordat ze hun route mochten vervolgen.

 

Volgende week is de laatste week van thema De Boom. We hopen dat het droog weer is op donderdag, zodat we een boswandeling kunnen maken en onze kennis in praktijk kunnen brengen. 

 


25 sep 2020 - laatste week thema 1
De laatste week van thema 1 "de nieuwe groep" hebben we vandaag afgesloten. Komende week starten we met het nieuwe thema "de boom". Een thema dat ook in het teken staat van de herfst, en daar doet het weer goed aan mee!

 

Komende week gaan we de eerste mondelinge leestoetsen bij de kinderen afnemen. In groep 3 worden deze toetsen elke 3 weken bij ieder kind individueel afgenomen om te kijken of ze de letters en woorden van het betreffende thema goed beheersen, aangezien de basis voor het lezen ontzettend belangrijk en we deze ontwikkeling dus nauwgezet willen volgen om op tijd te kunnen bijsturen of uitdagen. Als u hier extra mee wilt oefenen met uw kind, kunt u zoals eerder gezegd de rijtjesboeken thuis regelmatig herhalen. Ook heeft uw kind nog steeds toegang tot Bingel/Basispoort, net als vorig jaar tijdens de lockdown. De kinderen weten zelf hun wachtwoord. Ze kunnen via Basispoort ook in het rekenprogramma van Wereld in Getallen. 

 

Op dinsdag hebben de kinderen in halve groepen Schrijfdans gehad. Tijdens deze lessen leren de kinderen te schrijven op muziek en in de beweging. De kinderen slijpen de basisbewegingen van het schrijven in op de muziek. Het gaat vooral om het bewegen/de motoriek, de vormen komen later. Het eindresultaat was de vulkaan op het grote A3-papier. Tijdens de Schrijfdansles had het andere deel van de groep een rekendoe-les op het plein. Deze les staat uitgelegd op de groepspagina van groep 3b. 

 

Op donderdag hebben de kinderen op school, als voorproefje op de kinderboekenweek, een voorstelling mogen zien van de kinderboekenschrijfster Loet Bakker. Dit was erg leuk! Het liedje dat bij de kinderboekenweek hoort is "En toen" van Kinderen voor Kinderen. Dit zijn we ook al flink ana het oefenen voor de opening van de kinderboekenweek. De tekst inclusief dansje is terug te vinden op YouTube.

 

Voor de foto's kunt u kijken in het foto-album. 


18 sep 2020 - thema De nieuwe groep
De eerste weken van dit schooljaar hebben we gewerkt aan het thema "De nieuwe groep". Centraal in dit thema staat het kennismaken met het lokaal, met de nieuwe regels, met de nieuwe juffen, met alle nieuwe lesmaterialen en manier van werken, maar ook het opnieuw kennismaken met elkaar. Want ook al kennen de kinderen elkaar al zeker een jaar, toch is er nog veel van elkaar te ontdekken. Zo hebben we in de eerste week gesproken over overeenkomsten tussen jezelf en je vrienden, maar zijn we ook op zoek gegaan naar klasgenootjes die misschien niet je beste vrienden zijn maar toch verrassend veel dingen hetzelfde leuk bleken te vinden. 

Ook hebben we met zijn allen de babyfoto's bekeken en bewonderd, ze hangen nu te showen in de gang boven de kapstokken. Helaas kunnen de ouders deze schattige foto's nu niet bekijken, vandaar dat we er in het foto-album een foto van hebben geplaatst. 

Vanmiddag hebben we een quiz gedaan. De kinderen hebben allemaal hun gezin getekend, met namen en leeftijden erbij. Daarna gingen we in teams raden bij welk kind het betreffende gezin hoort.

Onze complimenten, de kinderen blijken echt al heel veel van elkaar te weten! 

 

Komende week is de laatste week van dit thema. Alle kinderen hebben inmiddels een kopie meegekregen van het rijtjesboek van thema 1, en veel kinderen vertelden al trots dat ze het thuis hadden voorgelezen. Het is fijn als u als ouder interesse toont in deze rijtjesboeken door uw kind regelmatig te vragen er wat van voor te lezen, want door betrokkenheid van ouders neemt het enthousiasme van kinderen toe. Bovendien bent u dan zelf ook goed op de hoogte van wat uw kind op dit moment leert in de klas. De rijtjesboeken zijn altijd gebaseerd op woorden gemaakt van de letters die wij op dat moment in de klas aanbieden. En deze letters kunnen ze ook al als een echte schrijfletter (een "aan-elkaar-letter" zoals de kinderen dat noemen) schrijven!

 

In het foto-album ziet u ook een paar foto's van een reken-doe-les op het plein. Doordat kinderen in beweging zijn tijdens deze les, leren ze op een andere manier en voor sommige kinderen ook op een betere manier bepaalde rekenvaardigheden. Op dit moment verkennen we in de klas de getallenlijn t/m 20: heen- en terugtellen, en in sprongen van 2. Op deze foto's was de opdracht om in tweetallen de getallenlijn op te schrijven t/m 20, waarbij 1 kind de oneven getallen moest opschrijven in een groene kleur, en de ander de even getallen in een gele kleur. Nadat ze de getallenlijn hadden opgeschreven, moesten ze allemaal in sprongen van twee over de getallenlijn springen, waarbij ze hardop het betreffende getal uitspraken. Voor sommige kinderen was dit een hele makkelijke opdracht, voor andere kinderen een hele moeilijke. Maar het fijne van zo'n doeles is, dat iedereen actief meedoet! 


04 sep 2020 - eerste week in groep 3a
De eerste week in groep 3 zit er op! En wat hebben de kinderen al hartstikke hard gewerkt! Sommige kinderen zagen er best een beetje moe uit op vrijdag maar dat is logisch.

 

We kennen al 3 letters: de d, de r en de i. En we hebben de eerste 2 letters ook al als schrijfletter leren schrijven. Ze hebben al een beetje geoefend met spelling en het rekenen doen we nu nog voornamelijk spelenderwijs en in circuitvorm. In circuitvorm werken betekent dat we in groepjes een werkje of (reken)spelletje doen. Na 10/15 minuten wordt er gewisseld en gaan de kinderen een ander werkje doen.

 

De overgang van groep 2 naar groep 3 is best groot, vandaar dat er in groep 3 ook nog tijd is om te spelen. Dit zie je terug in de inrichting van ons lokaal. We hebben veel bouwmaterialen, een verfbord, een poppenhoek etc. In de loop van de tijd krijgen deze hoeken ook een andere functie. Een bouwhoek wordt dan gecombineerd met een rekenhoek en de huishoek kan bijvoorbeeld omgetoverd worden tot een winkeltje of een restaurant met bijbehorende lees-, reken of spellingopdrachten. Zo wordt er ook 'spelend' heel veel geleerd.

De themahoek is gekoppeld aan onze leesmethode van lijn 3 en ook daarin zijn zinvolle opdrachten opgenomen waarmee we de nieuwsgierigheid van de kinderen hopen te prikkelen.

De thema's zijn erg afwisselend zoals: Mijn lijf, de Ruimte, Water, Kunst, Dieren enz.

 

In de rechterbalk vinden jullie enkele foto's terug van de eerste week, tijdens het vrij spelen, het buiten spelen en de muziekles. Volgende keer zullen we juist wat foto's plaatsen van het werken, want dat doen we natuurlijk ook volop :-).