Groep 6A

Welkom op de groepspagina van groep 6a!

 

Groep 6 is het leerjaar waarin de kinderen kennis maken met het vak Engels en topografie als onderdeel van aardrijkskunde.
Daarnaast zullen we dit jaar het thematisch werken voort zetten met de nieuwe methode 'Blink wereld'. De vakken geschiedenis, natuur en aardrijkskunde worden geintegreerd aangeboden binnen deze methode.

 

Juf Karin van Rijn geeft les van maandag tot donderdag en meester Arend Pottjegort is er iedere vrijdag.

Na de voorjaarsvakantie komt ook juf Tianne stage lopen in onze klas. Zij is 4e jaars Pabo studente en heeft ook vorig jaar haar stages op onze school gelopen. Zij zal haar afstudeerstage gaan lopen in onze groep en les gaan geven op maandag, dinsdag en woensdag.

We krijgen daarnaast twee keer per week, op dinsdagmiddag en vrijdagochtend gym van juf Lisa.  Elke twee weken op vrijdag, komt juf Elisa in onze klas om muziekles te geven.

 

Op deze pagina kunt u volgen wat we zoal doen en meemaken in onze klas.

 

 

kvrijn@nutsschoolbezuidenhout.nl

apottjegort@nutsschoolbezuidenhout.nl

 

 

 

 

BERICHTEN

11 jun 2021 - EK rekenen
Preview foto Vandaag hebben we redactiesommen geoefend aan de hand van het EK voetbal. Iedereen heeft fanatiek gerekend!

 

Klik hier voor de foto's. 


07 jun 2021 - Hunebedden bouwen
Preview foto Met Blink zijn wij bezig met het thema: Wonderlijke uitvindingen. We hebben de hunebedden bestudeerd en zijn zelf aan de slag gegaan om ze te maken. Dit was nog best lastig!

 

Bekijk hier de foto's die zijn gemaakt.

 


15 feb 2021 - Sneeuwpret
 

Wat is het fijn dat we allemaal weer op school zijn en wat een cadeautje zo'n mooi pak sneeuw! Enkele foto's van onze sneeuwpret kunt u hier vinden.

 


27 jan 2021 - Digitaal prikbord: slaapkamer in van Gogh stijl
 

Het schilderij 'de slaapkamer' van Vincent van Gogh stond deze week centraal. Het maken van diepte was hierbij een belangrijk aspect.

Kun je de slaapkamer van één van je klasgenoten herkennen?

 


19 jan 2021 - Digitaal prikbord: zelfportret in Picasso stijl
 

Week 2: Zelfportret in Picasso stijl

 

Wat zijn jullie resultaten weer origineel, kunstzinnig, kleurrijk, grappig en allemaal zo anders! Kunnen jullie zelf herkennen wie wie is?

 


11 jan 2021 - Digitiaal prikbord
 

Tijdens de lockdown worden er thuis mooie creatieve werkstukjes gemaakt door jullie. Omdat we die nu niet live in de klas kunnen ophangen, hangen we ze op het digitale prikbord. Zo kunnen we toch allemaal van elkaars resultaat genieten! 

 

Lockdown week 1: Graffiti opdracht

 


26 nov 2020 - Rommelpiet
 

Gelukkig zijn wij, de kids van 6a, een kei in opruimen want oh oh.....wat was het een puinhoop in de klas! Ook dit jaar heeft Rommelpiet ons weer getrakteerd op een bezoekje.

 

Enkele foto's vindt u in het fotoalbum 'Rommelpiet'.


15 okt 2020 - De aardse extremen markt

Dit schooljaar werken we voor wereldoriëntatie met het lesmateriaal van Blink Wereld. Deze methode is gebaseerd op onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren. De 21e eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken, kritisch denken en informatievaardigheden, komen uitgebreid aan bod. Blink Wereld is erop gericht om kinderen nieuwsgierig te maken naar de wereld en ze vooral veel zelf te laten ervaren en ontdekken. 

 

 

Ieder thema start met een aantal onderzoekslessen waarin de kinderen kennis wordt aangeboden, ondersteund met proefjes en beeldmateriaal. Dit wordt iedere keer afgesloten met een 'test je zelf' toetsmoment. Hierna volgt een eigen onderzoek en als afsluiter van het thema is er een presentatie van dit onderzoek.

 

Ons eerste thema was 'Aardse extremen'. We hebben geleerd over weersverschijnselen; hoe ontstaan wolken? Hoe komt het dat het gaat regenen? Hoe ontstaan bliksem en tornado's? We hebben diverse 'aardse extremen' leren kennen zoals een overstroming, een vulkaanuitbarsting, lawine, tornado, tsunami en een aardbeving.

 

Ons thema is afgesloten met een 'aardse extremen markt'. De kinderen hebben hier in duo's hun onderzoeksvraag gespresenteerd, waarbij de bezoekers iets moesten beleven in de vorm van zien, voelen of horen. 
Het was een mooi proces! Van het komen tot een geschikte onderzoeksvraag (dit is nog moeilijk!) tot de creatieve uitwerking van de resultaten.

 

Tijdens de markt zijn er veel foto's gemaakt. U kunt ze hier bekijken.


17 sep 2020 - Kennismaken met topografie

In groep 6 krijgen we topografielessen. Met behulp van 'mijn eigen bosatlas' verkennen we dit schooljaar Nederland.
De afgelopen week stonden de provincies en provinciehoofdsteden centraal. Reacties van de kinderen: het was super leuk! Waarom? Het is zo makkelijk!

 

Dat ligt iets genuanceerder. Ja, de plaatsen opzoeken in de atlas verliep snel en soepel.
De huidige didactiek bij topografie gaat echter wat verder dan enkel het uit je hoofd 'stampen' van plaatsnamen op een blinde kaart. We moeten de topografie ook echt gaan toepassen. Hier gaan we de komende lessen ook mee oefenen.

 

Je moet dan vragen kunnen beantwoorden zoals 'Waar ligt Monster?'. Ten zuiden van Den Haag aan de kust van de Noordzee.

 

Gedurende dit schooljaar komen alle gebieden in Nederland uitgebreid aan bod en volgt er om de zoveel weken een toets.
De eerste toets is al op 7 oktober. Spannend!

 

Het was overigens heel leuk dat sommige kinderen al wat specifieke kenmerken konden noemen van provincies omdat ze daar familie hebben wonen of een keer op vakantie zijn geweest. Zo bouwen we langzaam een beeld op van ons eigen land.